Balkan

Zvizdić odgovorio Dačiću

Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, je potaknut od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević, poručio je Zvizdić

SARAJEVO – Nakon današnje izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je rekao kako “Bošnjaci žele da BiH bude samo muslimanska zemlja”, reagovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je poručio kako je “prošlo vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti”, javlja Anadolija. 

Zvizdić je uputio vrlo oštru reakciju nakon izjave ministra Dačića, koji je izjavio da “Bosna i Hercegovina nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci”. 

“Umjesto očekivanih dobrodusjednih poruka unapređenja ekonomske i društvene saradnje, međusobnog razumijevanja i izgradnje povjerenja na principima istine, pravde i tolerancije, danas smo od Ivice Dačića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, mogli čuti zlonamjerne poruke mržnje i netrpeljivosti prema svemu što je bosanskohercegovačko i bošnjačko”. 

Zvizdić je poručio kako je riječ o šovinističko-militarističkoj izjavi, koja, prema njegovim riječima, predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci.

“Ovakav pokušaj beskrupulozne diskreditacije civilizacijske, moralne i integrativne uloge Bošnjaka u očuvanju cjelovite, suverene i višenacionalne Bosne i Hercegovine, je potaknut od recidiva ultra-nacionalističke ideologije koja je utemeljena na mitomaniji i lažima, a čiji je promotor i izvršilac bio Slobodan Milošević”, poručio je Zvizdić.

On je, u tom kontekstu, uputio poziv političkim predstavnicima Srbije da bosanskohercegovačko jedinstvo različitosti, ako ne mogu razumjeti, onda poštuju. 

Podvukao je kako Bošnjaci nikada nisu tražili “muslimansku” Bosnu, već naprotiv.

“Zato gospodine Dačiću, prestanite lažno optuživati Bošnjake. Prošlo je vrijeme oktroisanja, koloniziranja, višedecenijske degradacije nacionalnog bića i kulturne samobitnosti Bošnjaka, i nikada se više neće vratiti”, poručio je Zvizdić. 

Slični članci

Back to top button