Balkan

Sporazumom sa SAD-om, Turska se približila svojim ciljevima

Ovaj sporazum je još jednom pokazao da je potrebno zajedničko djelovanje protiv svih vrsta terora, rekao direktor predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun

ANKARA (AA) – Turska je preduzela važan korak ka ostvarenju primarnih ciljeva vojne operacije “Izvor mira“ postizanjem sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je u petak direktor predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

“Ovim sporazumom Turska je napravila važan korak ka brzom postizanju primarnih ciljeva operacije, a to je da očistimo našu granicu od terorista i uspostavimo sigurnu zonu, zahvaljujući snažnom vodstvu našeg predsjednika i uspjehu Turskih oružanih snaga na terenu“, napisao je Altun na Twitteru i dodao:

“Ovaj sporazum je još jednom pokazao da je potrebno zajedničko djelovanje protiv svih vrsta terora i da jedna teroristička organizacija nikada ne bi trebala biti prioritetnija od druge.“

Nakon sastanka delegacija Turske i SAD-a, koje su predvodili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i potpredsjednik SAD-a Mike Pance, u četvrtak u Ankari, dogovoreno je da će turska operacija “Izvor mira” biti obustavljena na 120 sati.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK-a.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK-a i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara upozorava i da je neprihvatljivo da se teroristi PKK podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Uspostavom sigurne zone u 30 kilometara širokom pograničnom pojasu Sirije Turska namjerava osigurati povratak dva miliona sirijskih izbjeglica. To područje se prostire od Eufrata do iračke granice. Prepreka tom planu Turske je činjenica da je područje pod okupacijom terorista PKK-a, PYD-a i YPG-a.

Turske snage su u protekle tri godine na sjeverozapadu Sirije provele dvije uspješne operacije i neutralisale teroriste na području od 4.000 kvadratnih kilometara. Riječ je o operacijama “Štit Eufrata“ i “Maslinova grana“ tokom kojih su sirijski gradovi zapadno od Eufrata oslobođeni od terorističkih organizacija ISIS i YPG/PKK-a.

Turska sve prekogranične operacije provodi na bazi međunarodnog prava, prava na samoodbranu te ih realizuje u skladu s načelima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucija Vijeća sigurnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma.

Slični članci

Back to top button