Balkan

Andrej Plenković: Nezaposlenost rekordno niska, Hrvatska uvozi 3.000 radnika

Zbog manjka radnika u sektorima turizma, hotelijerstva i građevine, Hrvatska vlada omogućuje izdavanje 3.000 radnih dozvola za državljane trećih zemalja te omogućava uvoz dodatnih 2.000 ukoliko to tržište tijekom turističke sezone bude zahtijevalo

ZAGREB (AA) – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade najavio je kako će Vlada izdati odobrenje za uvoz 2.000 radnika u sektor turizma i 1.000 u sektor građevine, a tim da je omogućeno izdavanje dodatnih 2.000 dozvola ukoliko to tržište rada bude zahtijevalo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vade kako je Hrvatska vlada provela sve potrebne mjere kako bi se hrvatski državljani koji se nalaze na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) animirali i vratili na tržište rada.

“Došli smo u situaciju da nam je zaposlenost rekordno niska. Mi smo na sedam posto i zadnji podatak je da u Hrvatskoj 111.000 nezaposlenih, a taj broj se u sezoni dodatno smanjuje”, naveo je premijer.

Istaknuo je kako je aktualno pitanje kvota uvoza  stranih radnika iz trećih zemalja u Hrvatsku koje je važno posebno poslodavcima u sektoru turizma, hotelijerstva i građevine.

Premijer Plenković je istaknuo kako je Vlada krajem prošle godine, svjesna zahtjeva na tržištu rada, donijela odluku prema kojoj je Hrvatska do sada održavala režim koji omogućuje izdavanje 65.000 radnih dozvola za državljane iz trećih zemalja.

“Ovo su odluke bez presedana u našoj recentnoj povijesti, da je izdan tako velik broj radnih dozvola. To znači da mi izlazimo ususret potrebama na tržištu rada, osobito u sektoru uslužnih djelatnosti kakvi su turizam i hotelijerstvo, kao i sektor graditeljstva”, rekao je hrvatski premijer.

“Prema podacima Ministarstva rada, HZZ-a i Ministarstva unutarnjih poslova, koje je uključeno u proces izdavanja radnih dozvola, nalazimo se u situaciji da smo praktički pred kompletnim iscrpljenjem tih kvota. Kako ne bi došlo do bilo kakvih poremećaja u kvaliteti usluge, osobito u obalnim županijama, mi ćemo danas donijeti jednu odluku kojom ćemo za sektor turizma povećati kvotu za 2.000 radnih dozvola s mogućnošću da, ukoliko se ta kvota iscrpi, automatski bez dodatne dozvole Vlade Republike Hrvatske povećamo taj iznos za još 1.000, što prema procjenama Ministarstva turizma za sada treba zadovoljiti te potrebe, a ujedno ćemo i za sektor građevine povećati za još 1.000 i, ako treba, još toliko”, kazao je hrvatski premijer.

Odluke se donose na temelju zaključaka donesenih nakon aktivnosti i anketa koje su proveli Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) te zahtjeva tržišta.

Državljani svih članica Europske unije (EU) mogu raditi u Hrvatskoj bez kvota ili načela reciprociteta, samo Austrija još održava kvote prema uvozu radnika iz Hrvatske.

Slični članci

Back to top button