Balkan

Merkel: Hrvatska mora da štiti granice EU

Važno je da ispunimo sve preduvjete da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom. Žao mi je, isto kao i Plenkoviću, da nam to nije uspjelo tokom prošlog Vijeća, poručila je Merkel

ZAGREB (AA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, kako joj je žao što u prošlom sazivu Vijeća Europske unije nisu pokrenuti pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru Kongresa Europske narodne stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga 2019. godine, a na kojem učestvuju brojni čelnici europskih država i institucija, danas je održan i sastanak njemačke kancelarke Merkel i hrvatskog premijera Plenkovića.

Merkel je kazala kako će dvije zemlje u narednom periodu imati vrlo blisku saradnju obzirom da će uzastopno predsjedavati Vijećem Europske unije. Poručila je kako će Njemačka poduprijeti agendu hrvatskog predsjedavanja koliko god to bilo u njenoj moći.

“Jer, probleme koji budu riješeni tokom hrvatskog predsjedavanja, nećemo morati mi rješavati i zato smatramo da je potrebno da usko sarađujemo. Imamo iste prioritete”, rekla je Merkel.

Naglasila je kako Njemačka podržava planove Vlade Hrvatske da tokom predsjedavanja dođe do sastanka sa zemljama Zapadnog Balkana u punom formatu.

Slični članci

Back to top button