Globus

TANAP spreman za isporuku azerbejdžanskog plina Evropi

Od danas je TANAP spreman za isporuku prirodnog plina Evropi i samo čeka završetak radova na TAP-u

ISTANBUL (AA) – Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, od 1. jula je spreman za isporuku plina iz Azerbejdžana Evropi.

Iz kompanije zadužene za projekt TANAP saopćeno je kako je završen krak od 1.850 kilometara koji iz Ardahana prolazi kroz 20 provincija, 67 distrikta i 600 sela u Turskoj.

TANAP je od 1. jula spreman da plin iz azerbajdžanskog plinskog polja Shah Deniz 2 na tursko-grčkoj granici isporuči Trans-jadranskom plinovodu (TAP). Nakon što TAP bude završen, azerbejdžanski plin će od sljedeće godine biti dostavljen na evropsko tržište.

Predsjednik naftne kompanije SOCAR Rovnag Abdullayev podsjetio je kako je prošle godine počela prva isporuka plina Turskoj preko TANAP-a.

”Od danas je TANAP spreman za isporuku prirodnog plina Evropi i samo čeka završetak radova na TAP-u. Danas je Azerbejdžan ponovo cijelom svijetu pokazao da je veoma uspješan velike projekte, ne samo u zemlji, nego i inostranstvu, realizirati veoma efikasno i na vrijeme”, rekao je Abdullayev.

Protok plina Turskoj preko TANAP-a, čije su investicije iznosile oko sedam milijardi dolara, počeo je 30. juna 2018.

Slični članci

Back to top button