Globus

Velike igre na globalnom tržištu nafte

Nafta iz škriljaca se teško prodaje.

BEOGRAD – Pred nama je vreme kada neminovno dolazi do nove preraspodele tržišnog kolača u petrolejskom biznisu, kaže Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS), komentarišući aktuelnu situaciju na naftnom tržištu u svetu.

Radosavljević navodi da pojeftinjenje nafte na oko 20 dolara po barelu, što je najniža cena još od 1946. godine, zahteva novu preraspodelu u svetskom petrolejskom biznisu, gde je dnevna tražnja pre krize bila 90 miliona barela dnevno.

On ističe da je Rusija u boljoj poziciji i zbog toga što se u SAD iz škriljaca proizvodi takozvana teška nafta, koju ne mogu drugima da prodaju.

A Rusija ne samo da može dugo da izdrži cenu od oko 20 dolara za barel već može brzo i da poveća proizvodnju i plasman. Uz to, Rusija će prema Radosavljevićevim rečima, zbog toga što cena gasa ne pada u skladu sa pojeftinjenjem nafte, uspeti još duže vreme da izdrži u ovom geostrateškom energetskom okršaju.

Šta se krije iza najvećeg pada cene nafte koji izaziva paniku
Ovu naftnu krizu već je nagoveštavala ekonomska kriza, evidentna i pre same pandemije virusa korona. A kada je usledilo globalno zaustavljanje tranzita robe i ljudi, kao i privreda čitavih država, svet je spoznao da nam preti totalni krah — ne samo ekonomski i finansijski, ne samo zdravstveni već i društveni.

Radosavljević podseća da su SAD i Kanada ušle u proizvodnju nafte i gasa iz škriljaca tokom 2014/15. godine i da su zahvaljujući tome SAD ponovo otpočele sa izvozom sirove nafte, a potom krajem prošle i početkom ove godine postale i najveći proizvođač „crnog zlata“ na svetu — pretekavši Saudijsku Arabiju.

Slični članci

Back to top button