Globus

Francuska šalje eksperte da istraže napade u Saudijskoj Arabiji

Francuski predsjednik je tu odluku donio nakon telefonskog razgovora sa saudijskim prijestolonasljednikom, princom Mohammedom bin Salmanom

DUBAI (AA) – Francuska će poslati eksperte u Saudijsku Arabiju koji će pomoći u istrazi nedavnih napada na naftno postrojenje saudijske kompanije Aramco, saopštila je Jelisejska palata.

U saopštenju se navodi da je Macron tu odluku donio nakon telefonskog razgovora sa saudijskim prijestolonasljednikom, princom Mohammedom bin Salmanom.

“Stručnjaci idu na zahtjev Saudijske Arabije da pomognu osvijetliti porijeklo i metode napada”, navodi se u saopštenju.

Macron je ranije osudio napade na naftna postrojenja podcrtavši značaj sigurnosti Saudijske Arabije.
Iz njegovog ureda su u utorak naveli da Francuska nastavlja ulagati diplomatske napore kako bi smanjila tenzije u Perzijskom zaljevu.

U subotu je oko četiri sata ujutro izveden napad dronom na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrde da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je zvanični Teheran.

Glasnogovornik koalicijskih snaga, koje predvodi Saudijska Arabija, Turki al-Maliki izjavio je da su napadi izvedeni iranskim oružjem izvan teritorije Jemena. 

Napad na saudijske naftne komplekse koji čine pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte su osudile brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.

Slični članci

Back to top button