Globus

Italijanski parlamentarac Piras: Jerusalim je prijestolnica Palestine, ali i svjetske duhovnosti i mira

Turska i Italija mogu pripremiti mirovni plan za Palestinu koji bi bio alternativa Trumpovom takozvanom mirovnom planu, kazao je Piras

KUALA LUMPUR (AA) – Italijanski parlamentarni zastupnik Michele Piras izjavio je kako Italija i Turska mogu pripremiti mirovni plan za Palestinu koji bi bio alternativa takozvanom mirovnom planu za Bliski istok kojeg je objavio američki predsjednik Donald Trump, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao član italijanske delegacije Piras se obratio učesnicima Treće međuparlamentarne konferencije za Jerusalem koja se održava u malezijskom Kuala Lumpuru.

Upozorivši da se na Mediteranu i Bliskom istoku naziru novi talasi rata, Piras je kazao da nove nepravde i krize u svijetu izbijaju dok zapadne i istočne sile rade na jačanju sopstvenih uticaja na Bliskom istoku.

On je kazao da apsolutno odbacije američki takozvani mirovni plan za Bliski istok koji predviđa da Jerusalem bude nedjeljivi glavni grad Izraela.

“Jerusalem je naravno glavni grad Palestine, ali to je ujedno i svjetska prijestolnica duhovnosti, mira i dijaloga“, poručio je Piras.

Piras je potom za AA kazao da je na konferenciju u Maleziju došao kako bi glasno kazao da je protiv američkog plana kojeg Trump naziva “sporazumom stoljeća“.

“Neophodno je graditi pravedan mir i za Palestinu. To znači da se Izrael treba vratiti u okvire nekih ranijih granica, da se mora omogućiti povratak prognanih Palestinaca i da međunarodna zajednica prizna nezavisnu palestinsku državu“, kazao je Piras.

Ističući kako palestinsko pitanje ne predstavlja lokalno pitanje, Piras je kazao da mir na Mediteranu i Bliskom istoku znači i mir u Evropi i da zato Palestina treba biti glavna tma i za Italiju i Evropu.

Na upit da li bi Turska i Italija mogle zajedno učiniti nešto u procesu rješavanja krize na Bliskom istoku, Piras je kazao da bi te dvije zemlje trebale sjesti zajedno i raditi na izgradnji pravednog mira.

“Turska i Italija mogu pripremiti mirovni plan za Palestinu koji bi bio alternativa Trumpovom takozvanim mirovnom planu“, kazao je Piras i dodao da bi taj plan trebao biti na fonu osiguranja kulturne, ekonomske i političke nezavisnosti Palestine.

Piras je poručio da će nastaviti podržavati palestinsko pitanje i da je ponosan što time predstavlja svoju zemlju.

Slični članci

Back to top button