Globus

“Rat u Siriji je završen”

Ministar spoljnih poslove Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za list "Trud" izjavio da se rat u Siriji "zaista završio".

MOSKVA–“Zemlja se postepeno vraća u normalan, miran život. Pojedina žarišta napetosti ostaju samo na teritorijama koje ne kontroliše vlada Sirije, poput Idliba i istočne obale Eufrata”, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima do izražaja dolaze zadaci pružanja humanitarne pomoći Siriji i “unapređenja političkog procesa za rešavanje krize radi postizanja pouzdane i dugoročne stabilizacije u ovoj zemlji, kao i u regionu Bliskog istoka u celini”.

Lavrov je dodao je da Rusija „pridaje veliki značaj održavanju redovnih kontakata sa sirijskim stranama, uključujući opoziciju“, a takođe poziva sve grupe sirijskog društva da učestvuju u političkom procesu.

“Generalno, Rusija se zalaže za obnovu suverene, teritorijalno integralne Sirije, što brže prevladavanje posledica terorizma, povratak svih Sirijaca u svoju domovinu, a same zemlje u ‘arapsku porodicu’, što će predstavljati garant bezbednosti i stabilnosti na Bliskom istoku”, zaključio je Lavrov, a prenosi Sputnjik.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv Islamske države u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija.

Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu ID-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Izvor: B92

Slični članci

Back to top button