Globus

Ministarstvo odbrane Turske: Počela je isporuka odbrambenog sistema S-400

U okviru sporazuma o nabavci sistema protivzračne odbrane S-400, od 12. jula 2019. godine počela je isporuka prvog dijela materijala sistema S-400

ANKARA (AA) – Prema turskoj vojnoj bazi Murted u Ankari danas je počela isporuka prvog dijela materijala odbrambenog protivzračnog raketnog sistema S-400, koji Turska nabavlja iz Rusije, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Republike Turske.

U saopćenju iz turskog ministarstva navedeno je kako je 11. aprila 2017. godine Turska potpisala ugovor o nabavci sistema protivzračne odbrane S-400.

“U okviru sporazuma o nabavci sistema protivzračne odbrane S-400, od 12. jula 2019. godine počela je isporuka prvog dijela materijala za sistem S-400, prema vojnoj bazi Murted u Ankari”, piše u saopćenju.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Slični članci

Back to top button