Globus

Cavusoglu: Nemoguće je da prihvatimo nametanja SAD-a o nabavci sistema S-400

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu je danas i najoštrije osudio jutrošnji napad kojeg su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashala al-Assada izvele na kontrolni punkt turske vojske u deeskalacijskoj zoni Idlib

HATAY – Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu poručio je danas da je za Tursku neprihvatljivo to što SAD nameće u vezi sa nabavkom odbrambenog sistema S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska je s Rusijom postigla dogovor o nabavci odbrambenih zračnih sistema S-400, što je izazvalo negodovanje iz Washingtona i tenzije u tursko-američkim odnosima.

Zvanični Washington tvrdi da će nabavkom sistema S-400 Turska ugroziti svoje mjesto u programu proizvodnje vojnih aviona F-35 te prijeti uvođenjem sankcija Turskoj.

Iz Ankare tvrde da američke kritike nisu osnovane, a da je nabavka odbrambenog sistema sigurnosna potreba Turske. Prva isporuka S-400 planirana je za početak sljedećeg mjeseca.

Cavusoglu je danas prilikom posjete Hatayu najoštrije osudio jutrošnji napad kojeg su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashala al-Assada izvele na kontrolni punkt turske vojske u deeskalacijskoj zoni Idliba.

“Takva agresija režimskih snaga je neprihvatljiva i oprečna dogovoru o Idlibu. Odgovornost za zaustavljanje napada režimskih snaga je na Rusiji i Iranu koji su garanteri sporazuma za tu stranu”, poručio je Cavusoglu.

Isto tako, poručio je kako Turska neće tolerisati uznemiravanje svojih vojnika od strane sirijskog režima.

Poručio je i kako će ih “Turska naučiti gdje im je mjesto“.

Ministarstvo odbrane Turske jutros je saopćilo da su režimske snage izvele artiljerijski napad iz mjesta Tall Bazan na kontrolni punkt u mjestu Murak. U napadu nije bilo stradalih osoba, a pričinjena je materijalna šteta.

“Napad je planski izveden i na njega je uzvraćeno žestokim artiljerijskim dejstvom”, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva su također naveli da su poduzete adekvatne inicijative u saradnji s Rusijom i da Turska pomno prati situaciju u deeskalacijskoj zoni u Idlibu.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji, a uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i o uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije i postavljeni su kontrolni punktovi, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Slični članci

Back to top button