Globus

Velike igre oko cene gasa na globalnom tržištu

Smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu gasa?

DOHA – Blumberg piše da postoji opasnost od početka gasnog rata zbog sniženja cene sirovina usled pada tražnje zbog koronavirusa i rasta svetskih zaliha nakon tople zime.

Nakon što je koronavirus pogodio kupce gasa iz Azije, a zatim i iz Evrope, gde je kraljevina preusmerila svoje sirovine, zavnična Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu sirovina radi održavanja potražnje.

Ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja tražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna čak i za svetske proizvođače sa niskim troškovima proizvodnje. U doglednoj budućnosti cena gasa može postati i negativna, kako je to već bilo sa naftom u aprilu 2020. godine, prenosi Sputnjik.

Prema ocenama Blumberga, nakon povećanja tražnje za gasom u Aziji kompanija Katar petroleum više neće slati tečni gas u Evropu, s tim da taj proces može trajati više meseci.

Velika ponuda na svetskom tržištu tečnog prirodnog gasa može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom gasnom savezu. Države – proizvođači gasa u budućnosti bi mogle da formiraju kartel, sličan naftnoj organizaciji OPEK kako bi se regulisalo tržište.

Slični članci

Back to top button