Globus

Da li TF-X postaje konkurencija ruskim i američkim avionima?

BEOGRAD – Porudžbine ruske vojne opreme od strane Turske procenjuju se na oko milijardu dolara, izjavio je u intervjuu turskoj televiziji “Ekoturk” šef savezne službe Rusije za vojnotehnološku saradnju Dmitrij Šugajev, prenosi RTS.

Dmitrij Šugajev je rekao da narudžbine ruske vojne opreme od strane Turske iznose ukupno milijardu dolara i dodao da postoji čvrsta osnova i dobar potencijal za dalji stalni napredak u razvoju i saradnji u vojnoj sferi, javlja agencija Tas.

Septembra 2017, Rusija je potpisala ugovor sa Turskom za isporuku sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 vrednog 2,5 milijardi dolara, prve isporuke su počele 12. jula.

Avgusta 2019, turska delegacija koju je predvodio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pregledao je na međunarodnom vazduhoplovnom sajmu MAKS-2019 u Žukovskom, blizu Moskve, ruske borbene avione “suhoj 35” i “suhoj 57”.

Sadašnji partneri, budući konkurenti ?

Iako je Turska naručila vojnu opremu od Rusije, Dmitrij Šugajev kaže da bi ruski avioni “suhoj 57” i turski “TF-iks” pete generacije mogli postati potencijalni konkurenti ako izađu na svetsko tržište oružja.

U novembru 2017. godine, tadašnji ministar odbrane Turske rekao je da su brojne države, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, uključene u projekat stvaranja turskog borbenog aviona pete generacije, a da je projekat osmišljen tako da Turska u budućnosti ne bude zavisna od jedne države ili kompanije.

“Ne možemo isključiti mogućnost da naši turski partneri u budućnosti, kada kreiraju svoj borbeni avion, postanu konkurencija našem ‘suhoju’. To je normalna stvar. Uvek smo spremni za zdravu konkurenciju i fer takmičenje“, istakao je Šugajev.

Turska kompanija “Aerospejs industris” predstavila je prošle godine svoj najnoviji model lovca pete generacije – TF-iks. Reč je o borbenom avionu sa dva motora, koji podseća na F-35, ali sa uskim trupom i širim rasponom krila.

Analitičari se pitaju da li će turski avion biti konkurencija ruskim i američkim avionima?

Slični članci

Back to top button