Globus

Cavusoglu poručio SAD-u i Izraelu da se parama ne mogu kupiti Palestina i Jerusalem

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao je da normalizacija odnosa Turske s Izraelom trenutno nije na dnevnom redu zvanične Ankare

ANKARA (AA) – Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu da se novcem ne mogu kupiti Palestina i Jerusalem.

“Ne možemo prihvatiti rješenje koje mijenja Jerusalem, Palestinu za novac. SAD i Izrael moraju shvatiti da u slučaju Palestine i Jerusalema neće moći proći mišljenje da se sve može mijenjati za novac”, kazao je Cavusoglu tokom gostovanja na uredničkom desku Anadolu Agency (AA) u Ankari.

Dodao je i kako normalizacija odnosa Turske s Izraelom trenutno nije na dnevnom redu zvanične Ankare.

“Turska će uvijek biti uz Palestinu, pa kad bi i ostali sami podržavaćemo našu palestinsku braću”, rekao je Cavusoglu.

Kritikovao je jednostrane postupke Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa Jerusalemom.

“Nismo vidjeli nikakvu korist od jednostranih koraka koje su SAD poduzele u vezi sa Jerusalemom. SAD zauzimaju stranu. Turska je odlučna u očuvanju nezavisnosti, a na negativne korake SAD-a imaćemo odgovor”, naveo je Cavusoglu.

Istakao je kako Turska neće odstupiti u vezi s nabavkom sistema S-400.

Podsjetivši na kršenje prekida vatre u Idlibu u Siriji, naveo je da je bilo koji izgovor iz Rusije “neprihvatljiv”, jer bi i ta zemlja trebala biti garant mira na tom području.

Dotakao se i pitanja istočnog Mediterana, napominjući da bilo kakav sporazum u vezi s tim pitanjem bez Turske ne bi bio validan.

Istakao je također, da Turska ubistvo novinara Jamala Kashoggija tretira odvojeno od bilateralnih odnosa sa Saudijskom Arabijom, tvrdeći da se druga strana ne ponaša tako.

Slični članci

Back to top button