Globus

Kremlj podržao Tursku

Dmitry Peskov, portparol Kremlja, u srijedu je izjavio da Rusija "poštuje pravo Turske da preduzme mjere kako bi osigurala svoju sigurnost"

MOSKVA (AA) – Iz Kremlja su kazali kako očekuju da će turska vojna operacija u Siriji biti proporcionalna krajnjoj namjeri.

Dmitry Peskov, portparol Kremlja, u srijedu je izjavio da Rusija “poštuje pravo Turske da preduzme mjere kako bi osigurala svoju sigurnost”, ali je dodao da očekuju da će biti “proporcionalna zadatku”. Peskov je odbio da komentariše eventualne procene Moskve koliko bi dugo mogla potrajati turska vojna operacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je pozvao turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana da posjeti Rusiju i razgovaraju o Siriji.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara upozorava i da je neprihvatljivo da se teroristi PKK podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Slični članci

Back to top button