Globus

Privedeno pet finskih državljana, među kojima i parlamentarka

Finska parlamentarka Anna Kontula i još četvero finskih humanitarnih aktivista privedeni su prilikom navodnog pokušaja prelaska ograde koja razdvaja Izrael od blokirane palestinske Gaze

JERUSALEM (AA) – Izraelska policija danas je privela pet državljana Finske, među kojima i jednu zastupnicu u parlamentu te sjevernoevropske zemlje, javlja Anadolija.

Finska parlamentarka Anna Kontula i još četvero finskih humanitarnih aktivista privedeni su prilikom navodnog pokušaja prelaska ograde koja razdvaja Izrael od blokirane palestinske Gaze.

Izraelski list “Haaretz“ javlja da su finski aktivisti ogradu pokušali preći u znak protesta zbog velike humanitarne krize u Gazi.

“Očekujemo od svih posjetilaca, a posebno od javnih zvaničnika, da poštuju izraelske zakona“, saopćeno je iz izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Finska ambasada u Izraelu odbila je komentirati incident i poručila da je aktivnost Anne Kontule bila privatnog, a ne službenog karaktera.

S druge strane, iz Gaze su osudili privođenje finskih aktivista.

Palestinci svakog petka protestiraju na granici blokirane enklave Gaze i traže okončanje 12-godišnje blokade kojom je Izrael uništio ekonomiju u toj priobalnoj regiji.

Slični članci

Back to top button