Globus

Zamjenik iranskog MVP-a Araghchi: Nismo izgubili nikakav dron, moguće da su SAD srušili vlastiti

- Nismo izgubili nikakve bespilotne letjelice ni u Hormuškom moreuezu, niti bilo gdje drugo. Zabrinut sam jer je moguće da je američki razarač USS Boxer srušio vlastiti dron, poručio je Araghchi

ANKARA (AA) – Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi odbacio je izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je sinoć rekao da je “američki razarač USS Boxer u Hormuškom moreuzu uništio iranski dron”. Araghchi tvrdi kako je moguće da su Sjedinjene Američke Države (SAD) greškom srušile vlastiti dron.

Araghchi je putem Twitter profila reagovao na sinoćnju izjavu Trumpa oko navodnog rušenja iranskog drona.

“Nismo izgubili nikakve bespilotne letjelice ni u Hormuškom moreuezu, niti bilo gdje drugo. Zabrinut sam jer je moguće da je američki razarač USS Boxer srušio vlastiti dron”, poručio je Araghchi.

Trump je sinoć izjavio da je SAD u Hormuškom moreuzu “bez oklijevanja uništio” iranski dron koji je predstavljao prijetnju američkom brodu. Istakao je da je američki razarač USS Boxer uništio iranski dron koji mu se približio na oko 300 metara.

“Boxer je obavio odbrambenu akciju protiv iranske bespilotne letjelice koja je bila vrlo blizu, ignorišući brojne pozive da se udalji, a ugrozila je i sigurnost broda i posade”, rekao je Trump u Bijeloj kući.

Tenzije u odnosima između Irana i SAD-a u porastu su još od maja prošle godine kada se SAD unilateralno povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Slični članci

Back to top button