Globus

U avionskoj nesreći poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin?

Avion se, kako piše njemački Tass, srušio u regiji Tver, a letio je iz Šeremetjeova u St. Petersburg. U avionu su bila tri pilota i sedam članova posade.

Avion u kojem su se nalazili članovi ozloglašene ruske paravojne grupe Wagner srušio se u Rusiji, objavio je BBC. Prema prvim informacijama, svi putnici u letjelici su poginuli, a na listi putnika nalazio se i šef ove grupe Jevgenij Prigožin. Ipak, vijest o njegovoj smrti još službeno nije potvrđena.

Avion se, kako piše njemački Tass, srušio u regiji Tver, a letio je iz Šeremetjeova u St. Petersburg. U avionu su bila tri pilota i sedam članova posade.

Kako trenutno dostupne informacije govore, pronađena su tijela četiri osobe.

Savezna agencija za zračni promet pokrenula je istragu o nesreći, a već je objavljeno je da je avion bio u zraku manje od pola sata.

Inače, Jevgenij Prigožin osnivač je grupe Wagner, paravojske koja je bila ključni u osvajanju ukrajinskog grada Bahmuta početkom ove godine. Borbe za Bahmut trajale su preko pola godine. Dok je trajalo zauzimanje Bahmuta, Prigožin je iz dana u dan sve više kritizirao rusko vojno vodstvo, što je kulminiralo 24. juna kada je došlo do otvorene pobune ove grupe. Prigožinovi borci zauzeli su Rostov na Donu te još nekoliko mjesta na jugu zemlje te krenuli prema Moskvi. U popodnevnim satima došlo je do pregovora te je Wagner odustao od ulaska u ruski glavni grad. Kako je idućih dana objavljeno, odlučeno je da wagnerovci, koji ne pristupe ruskoj vojsci, budu amnestirani i prebačeni u Bjelorusiju.

Prije informacije o nesreći govorilo se da je šef Wagnera u Africi.

Izvor: Stav.ba

Slični članci

Back to top button