Globus

Assadove snage izvele nove napade na Idlib: Poginula 24 civila, na desetine ranjenih

režimske snage sastavljene od vojske Assadovog režima i terističkih grupa koje podržava Iran izvele su zračne i kopnene napade na nekoliko mjesta u Idlibu i Halepu

IDLIB (AA) – U napadima režimskih snaga Bashara al-Assada u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu poginula su 24 civila.

Prema lokalnim izvorima, režimske snage sastavljene od vojske Assadovog režima i terističkih grupa koje podržava Iran izvele su zračne i kopnene napade na nekoliko mjesta u Idlibu i Halepu.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) su saopšili da su u napadima poginula najmanje 24 civila, dok je na desetine ranjeno.

Iz Civilne zaštite su kazali da postoji bojazan od porasta broja poginulih.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u njoj.

Iz Civilne zaštite u Siriji saopćeno je da je u režimskim napadima na Idlib izvedenim od 25. aprila poginulo najmanje 255 civila, a više od 650 je ranjeno. Od septembra prošle godine iz te regije je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Slični članci

Back to top button