Politika

Izbori za BNV: I SPP i SDP proglasili pobjedu; SDA: BNV u rukama Vučića!

Prema podacima izbornog štaba SDP, njima će sa preko 15.700 osvojenih glasova pripasti 13 mandata, dok će SPP imati dva mandata manje (14.913 glasova). Listi “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” pripalo bi 10 mandata, a listi “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” jedan mandat.

Juče su u Republici Srbiji održani izbori za nacionalni savjet Bošnjaka na kojima je učetvovalo pet lista. Politički akteri koji okupljaju bošnjačko biračko tijelo, pa i sami pripadnici bošnjačke manjine, ove izbore su shvatili kao svojevrsnu političku utakmicu i priliku da se odmjeri snaga i uticaj političkih partija koje djeluju u bošnjačkom političkom korpusu. Sudeći po izlaznosti birača, svi oni imaju razloga za nezadovoljstvo.

Naime, od ukupno upisanih 113.476 birača, prema prvim nezvaničnim rezultatima, na jučerašnje izbore je izašlo negdje oko 45.000 birača, što je manje od 35%. Ako se uporedi broj glasova koje su bošnjačke partije dobile na prošlim republičkim izborima, a koji su bili pre manje od godinu dana, primjetan je veliki pad u podršci kod svake od partija pojedinačno. Očigledno je da liste koje su učestvovale na izborima nisu uspjele da ubijede birače da, u većem broju, izađu na izbore i podrže programe koji su ponuđeni.

Što se tiče rezultata, izgleda da su liste novopečenog ministra u Vladi Republike Srbije Huseina Memića i sina Muamera Zukorlića, bivšeg sandžačkog muftije, skoro izjednačene. Prema nepotpunim rezultatima razlika je svega 600 do 700 glasova u korist Memića. Njegova lista je, po nezvaničnim podacima, osvojila oko 15.700 glasova , a lista mlađeg Zukorlića 14.950. Sinoć su predvodnici obe liste proglasili pobjede, te su njihove pristalice slavile do kasno u noć.

Treća po snazi, sa dobijenih nešto više od 12.000 glasova, je lista koju je podržala Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina. U prvim reakcijama iz njihovih redova rečeno je da će ovakav ishod glasanja omogućiti Aleksandru Vučiću da indirektno kontroliše rad BNV-a kroz stranke koje su mu bliske i sa kojima je u koaliciji na republičkom nivou. To je sinoć izjavio noslilac liste “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” Fuad Baćićanin.

Jednog vijećnika, sa osvojenih oko 1600 glasova, imaće bivši saradnici Muamera Zukorlića koji su, nezadovoljni novim rukovodstvom, napustili njegovu stranku, te su izašli na listi naziva “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”.

“Bošnjačka lista”, koju predvodi bivši predsednik BNV Esad Džudžo, nije uspela da osvoji niti jedan vijećnički mandat.

Zvanični rezultati trebalo bi da budu poznati narednih dana.

Slični članci

Back to top button