Politika
Aktuelno:

BZK Preporod: Bošnjaci Sandžaka ujedinite se, za naredne izbore formirajte široku bošnjačku koaliciju

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Novom Pazaru pozvala je danas sve bošnjačke političke organizacije i sve društvene faktore i pojedince da se ujedine i za naredne parlamentarne i lokalne izbore formiraju jedinstvenu listu, široku bošnjačku koaliciju.

Direktor BZK “Preporod” Ersin Hasanović je u javnom obraćanju iznio stav da su “sazreli uslovi da se prekine svaki vid trvenja među bošnjačkim političkim strankama, jer su godine za nama pokazale da svaki vid razmimoilaženja vodi u svađu i međubošnjačku mržnju, a sve tri vodeće političe opcije među Bošnjacima treba da ujedine kadrove za bolji život svih stanovnika u sandžačkim opštinama i za prosperitet Republike Srbije”.

“Imajući u vidu da se sve političke opcije u Srbiji pripremaju za izbore, a nevažno je da li će do izbora doći krajem ove ili tokom naredne godine, ispred Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’, kao najstarije bošnjačke institucije, upućujem javni poziv liderima bošnjačkih političkih stranaka i svim društveni faktorima kao i utjecajnim pojedincima iz sfere informisanja, ekonomije i kulture, da učine krajnji napor i da konačno dođe do formiranja jedinstvene bošnjačke političke liste za naredne parlamentarne i za lokalne izbore”, naveo je Hasanović.

Liderima stranaka je poručio da, kako stoji u saopštenju, sjednu za sto i formiraju jedinstvenu listu za parlamentarne izbore, jer će na taj način, sinergijom, povećati utjecaj na politička zbivanja i infrastrukturnu politiku Republike Srbije.

Jedinstvom suzbiti strančarenje i mahinacije preletača

Što se lokalnih izbora tiče, kako konstatuje zastupnik Preporoda u Novom Pazaru, same stranke znaju gdje su njihova uporišta i gdje im manjka glasova.

“Siguran sam da bi vrlo lahko mogli da se dogovore i o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima koji bi značio sigurno učešće u budućoj vlasti Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Beograda i još nekoliko gradova u Srbiji”, ističe Hansović.

On u saopštenju za javnost zaključuje i da, ukoliko se postigne konsenzus po političkim pitanjima da će sva ostala otvorena pitanja biti vrlo lahko riješena, a na ovaj način “stranke će suzbiti strančarenje i mahinacije preletača koji jedini prosperitet vide u preletanju iz tabora u tabor i u ektremnoj retorici”.

“Dragi Bošnjaci, formirajte koaliciju za dobrobit svih Bošnjaka i za dobrobit građana Republike Srbije, a ostavimo iza sebe, ružne riječi, potvore i nastraje na ugled, čast i dostojanstvo. Siguran sam da nema tako jakog razloga koji može da spriječi jedan razuman i opravdan potez kakav je formiranje široke bošnjačke koalicije”, poručio je predstavnik Preporoda u Novom Pazaru.

Preporod je jedna od prvih institucija, prisutna u kulturnoj tradiciji Bošnjaka od 1903. godine, formiranjem društva Gajret koje je 1945. godine promjenilo ime u Preporod. BZK “Preporod” sa sjedištem u Novom Pazaru upisan je u registar udruženja Srbije 2005. godine. Centrala BZK “Preporod” je u Sarajevu u predstavlja bošnjačku instituciju kulture koja baštini sve bitne sadržaje, događaje i procese unutar bosanske i bošnjačke kulture u dvadesetom stoljeću.

Slični članci

Back to top button