Sport

Nermin Haskić, dobitnik trofeja ”Santrač”: Ne gine mi tandem sa Džekom

Kod Robija ili nekog drugog, ne gine mi tandem sa Džekom, rekao je Nermin Haskić, napadač niškog Radničkog i najbolji strijelac Super lige Srbije u prošloj sezoni.

Potencijalni bosanski reprezentativac Nermin Haskić dobio je trofej ”Slobodan Santrač” kao najbolji strelac Superlige Srbije. U nedavno završenoj sezoni u kojoj je niški Radnički osvajanjem drugog mesta ostvario najbolji plasman u klupskoj istoriji, robustni špic je bio najveći adut trenera Nenada Lalatovića i ljubimac navijača na Čairu.

„Postigao sam 24 gola i drago mi je što sam daleko iza sebe ostavio najveće konkurente i vrsne golgetere poput Rikarda iz Partizana, Mudrinskog iz Čukaričkog, Bena i Vukanovića iz Crvene zvezde… San svakog napadača je da bar jednom u karijeri osvoji priznanje za najboljeg strelca lige. Meni je to pošlo za rukom već u prvoj sezoni u dresu Radničkog i zaista sam presrećan. Zadovoljstvo je još veće ako se ima u vidu da ovaj trofej nosi ime legende jugoslovenskog fudbala Slobodana Santrača. Mlad sam i nisam imao priliku da ga gledam uživo, ali sam čuo od starijih da je zaista bio pakleni napadač. Znam da je apsolutni rekorder po broju golova u domaćem prvenstvu i da je postavio standarde koje će retko koji golgeter u budućnosti uspeti da nadmaši. Velika je privilegija osvojiti trofej koji čuva sećanje na jednu takvu fudbalsku veličinu. Zato će ovaj pehar imati posebno mesto u mom domu“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Nermin Haskić.

”Sanijev trofej” nije bio dovoljan argument za selektora Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog da prvog strelca prvenstva Srbije uvrsti na spisak reprezentativaca za utakmice protiv Finske i Italije.

„Mnogo mi je žao. Ne mogu da lažem kako nisam očekivao. Naravno da sam očekivao poziv posle sjajne sezone u Srbiji i na osnovu statistike koja dovoljno govori o mojoj formi. Nadao sam se da ću biti među kandidatima, ali to ne menja ništa. Navijaću i dalje svim srcem za Bosnu i Hercegovinu, drhtaću pored malog ekrana i nastaviću da maštam o dresu sa nacionalnim obeležjima. Kad tad, postaću reprezentativac. Kod Prosinečkog ili nekog drugog selektora, videćemo“, kazao je Haskić.

Mnogo je razloga da Nermin i dalje mašta o bosanskom dresu. Pre svega, privilegija da zaigra u tandemu sa jednim od najubojitijih špiceva u Evropi.

„Edina Džeku pratim od kada je otišao iz Željezničara u Češku, jer sam i ja kasnije krenuo sličnim putem i u slovačkoj ligi sticao međunarodnu afirmaciju. Kada je prešao u Nemačku, nisam propuštao nijednu njegovu utakmicu u dresu Volfsburga. Ostaće u analima ona sezona kada je svojim golovima doprineo osvajanju Bundeslige. Veoma cenim njegove igračke i ljudske kvalitete. I pored toliko utakmica koje ima tokom sezone, uvek nađe vremena da se posveti humanitarnom radu i prvi je kada treba nekome konkretno da se pomogne u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo dok je igrao u Mančester sitiju, tako je i sada u Romi. Zaista je i na terenu i mimo njega, primer kako pravi sportski profesionalac treba da se ponaša. Bila bi mi čast da zaigram sa njim u napadačkom tandemu i trudiću se svim silama da u narednom periodu zaslužim poverenje selektora“, istakao je Haskić.

Safet Sušić je plasmanom na Svetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine postavio zadatak svojim naslednicima na klupi bosansko-hercegovačke reprezentacije. Posle kraha u ciklusu za Rusiju, nacija očekuje od Robija Prosinečkog da im podari istorijsko prvo učešće na završnom turniru Evropskog prvenstva.

„Prokockali smo dragocene bodove na utakmici protiv Grčke. Moramo da žalimo zbog svega što se dogodilo bukvalno u jednoj minuti. Penal, crveni karton i na kraju 2:2. Naredni duel protiv Finske je od ključnog značaja po pitanju naših ambicija. Ukoliko zabeležimo pobedu, možemo da se nadamo uspešnom raspletu u našoj kvalifikacionoj grupi. Naravno, sve to pod uslovom da dobijemo Grčku na gostujućem terenu. Ja sam uvek optimista i verujem da za Bosnu i Hercegovinu ima mesta na narednom Evropskom prvenstvu, koje će zbog svog specifičnog formata biti jedno od najzanimljivijih u dosadašnjoj istoriji“, naglasio je Haskić.

Radnički iz Niša je posle mnogo godina uspeo da razdvoji večite rivale na tabeli i da zasluži epitet najprijatnijeg iznenađenja prvenstva. Još iz perioda velike Jugoslavije i one sjajne generacije s početka osamdesetih koja je dogurala do polufinala Kupa UEFA, ne pamti se veća fudbalska euforija na Čairu.

„Moramo da budemo zadovoljni, bez obzira što smo u finišu sezone ostali bez plasmana i finale Kupa Srbije. Drugo mesto je ogroman uspeh, naročito ako se uzme u obzir kvalitet glavnih pretendenata za najviši plasman. Oborili smo sve moguće klupske rekorde i upisali svoja imena u istoriju Radničkog. Veoma mi imponuje što sam svojim golovima dao veliki doprinos ovom sjajnom rezultatu. Zahvaljujem se kompletnoj upravi, stručnom štabu i saigračima što su mi pomogli da svoje golgeterske sposobnosti izrazim na najbolji način. Nadam se da ćemo na obostrano zadovoljstvo nastaviti našu saradnju“, otkrio je Haskić.

Mnogo zvučnijim fudbalskim imenima od Nermina Haskića nije uspevalo da u debitantskoj sezoni u elitnom društvu srpskog fudbala zasluže epitet najboljeg strelca prvenstva.

„Pre nego što sam potpisao ugovor sa Radničkim, znao sam da će Lalatović biti trener i to je samo ubrzalo moju definitivnu odluku. Imao sam priliku da sa šefovim pomoćnikom Draganom Šarcem igram jednu sezonu u Voždovcu, pratio sam njihov zajednički rad u poslednjih 5-6 godina i tačno sam znao šta me očekuje. Lalatovićeve ekipe igraju moderan fudbal, na gol više i to je ono što nama napadačima najviše odgovara. Sve se poklopilo ove sezone: kvalitetna ekipa, dobra igra, pozitivna atmosfera, podrška navijača. Kolektiv uvek izbaci nekog pojedinca i drago mi je što sam ovoga puta ja bio taj koji je publiku dizao na noge“, pričao je Haskić.

Kada golgetere pitate za najdraži gol, dobijate uvek isti odgovor – ”svi su mi podjednako dragi”. Haskić nije od te sorte:

„Mečevi protiv Crvene zvezde i Partizana su ključni razlog zašto sam se opredelio za povratak u fudbal u Srbiji. To su utakmice koje privlače ogromnu pažnju javnosti i naravno da sam i ja imao poseban motiv baš protiv dva najpopularnija srbijanska kluba. Hvala Bogu, posrećilo mi se da i jednima i drugima zatresem mrežu na Čairu i ta dva gola, uz onaj pobedonosni u Lučanima protiv Mladosti u 88. minutu, imaju posebno mesto u mojoj memoriji“.

Tek slede pravi izazovi. Radnički se prošlog leta prerano oprostio od Evrope. Ali sada ima aduta više. Nermina Haskića.

„Polako, biće vremena da razmišljamo o Evropu. Najpre da se lepo odmorimo i da vidimo šta će se dešavati u prelaznom roku. Ko će doći, ko će otići. Bitno je da smo podigli lestvicu na viši nivo i daćemo sve od sebe da naredne sezone odemo i korak dalje. To neće biti nimalo lako jer će sve ekipe sada ozbiljnije da nas shvataju. U svakom slučaju, Niš je sredina koja zaslužuje evropski ambijent i garantujem da ćemo dostojno reprezentovati srpski fudbal i kompletan region u kvalifikacijama za Ligu Evrope“, rekao je Haskić.

Slični članci

Back to top button