Sport

Robert Prosinečki ostaje na klupi reprezentacije BiH

Po završetku sjednice Izvršnog odbora, zaključeno je da selektor Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama, kao i utakmicu baraža koji će biti odigran u martu 2020. godine

SARAJEVO (AA) – Nakon izgubljene utakmice u Atini, i negativnog rezultata kojim je selekciji BiH definitivno zatvoren put na EURO kroz kvalifikacije, članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH su u protekla tri dana obavili nekoliko razgovora sa selektorom Robertom Prosinečkim.

Ovim razgovorima su prisustvovali i predstavnici Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetnik Izvršnog odbora NS/FS BiH, Zvjezdan Misimović.

“Nakon toga su, na danas održanoj sjednici Izvršnog odbora NS/FS BiH u Sarajevu, razmatrani dosadašnji rezultati ‘A’ selekcije u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Posebna pažnja je posvećena analizi rada stručnog štaba, kao i rezultatima u kvalifikacionim utakmicama ‘A’ selekcije protiv reprezentacija Finske i Grčke. Prošlog mjeseca Izvršni odbor NS/FS BiH, je na sjednici održanoj 10. 09. 2019. godine, donio jednoglasnu odluku kojom je dao punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom u daljem radu. Analize koje su tada dostavljene od strane Tehničkog komiteta su pokazale da su šanse za direktan plasman na EURO 2020. minimalne. Svjesni trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktni plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NS/FS BiH je dao zadatak selektoru i stručnom štabu da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u martu 2020. godine. Poduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za oktobarski ciklus kvalifikacija, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je došla utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou dvije utakmice u tri dana”, navodi se u saopćenju NS/FS BiH.

Po završetku sjednice Izvršnog odbora, zaključeno je da selektor Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama, kao i utakmicu baraža koji će biti odigran u martu 2020. godine.

“Također, za realizaciju i izvršenje plana zadužuje se Odbor za posredovanje i savjetovanje IO NS/FS BiH i savjetnik Zvjezdan Misimović. U provođenju ovih aktivnosti, a za realizaciju istih, zadužuje se Tehnički komitet IO NS/FS BiH. Na sjednici je data puna podrška članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetniku Zvjezdanu Misimoviću za izvršenja zadatka realizacije plana priprema posljednih kvalifikacionih susreta u novembru, te za utakmice baraža u martu 2020. godine. Plan selektora Prosinečkog će biti dostavljen IO NS/FS BiH, zajedno sa dokumentom o stručnoj procjeni kvalitetne realizacije istog, s jasnim i konkretnim zadatkom kako ostvariti željeni cilj, plasman na EURO 2020.”, navodi se u saopćenju.

Slični članci

Back to top button