Društvo

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude

Prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. hidžretske godine pada u nedjelju 11. augusta 2019. godine

SARAJEVO (AA) – Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan, ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna, poručio je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

“S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju 11. avgusta naša će se radost proširiti našim lijepim krajevima. Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima, a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida. On je utemeljitelj pravca i obnovitelj zavjeta oko kojeg se okupljaju jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu, ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice”, pojasnio je Kavazović.

Ibrahim je, podsjetio je, utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu, koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta.

“Bila je to i ostala jednostavna građevina, koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija”, rekao je reis Kavazović.

Kako je kazao, neka to bude pouka nama u ovim danima hadža.

“Na naš svijet nemojmo gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego ga gledajmo Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom. Neka to bude opomena i današnjim silnicima, koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju. Budućnost pripada istinoljubivim i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu”, poručio je Kavazović.

Radost Bajrama, istakao je, podijelite sa svojim komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, i sa svim ljudima.

“Ne dopustite zlim ljudima da naruše vašu vjeru u ljude. Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurbane i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe”, dodao je reis Kavazović.

Bajram je čestitao muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. hidžretske godine pada u nedjelju 11. augusta 2019. godine. 

Centralna bajramska svečanost biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6.24 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme biće upriličeno prvog dana Kurban-bajrama od 9.30 do 12.00 sati, u kancelariji reisu-l-uleme, dok će prijem za zvanice biti održan u haremu Careve džamije u Sarajevu, s početkom u 18.30 sati.

Dan Arefata ove godine pada 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije. Sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Slični članci

Back to top button