Društvo

Američki mediji: Tramp želi rešenje kosovskog problema pre izbora

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je predsednika Srbije i kosovskog predsednika na razgovore u Vašington 27. juna, objavio je „Vol strit džurnal“. Tramp ima nameru da postigne konačni dogovor između, kako navodi list, „ove dve države“ pre predsedničkih izbora ove godine.

Napominjući da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači pozvani na razgovore u Belu kuću, list ističe da bi rešavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizovati ceo region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji. Ova zapažanja prenosi Sputnjik u svojoj analizi stanja kosovskog problema.

Tramp se lično zainteresovao za to pitanje prošle godine, piše Vol Strit Žurnal i dodaje da zvaničnici američke administracije smatraju da bi rešavanje dugogodišnjeg spora značilo Trampu uoči izbora, budući da su razgovori sa Severnom Korejom i pritisak na Iran do sada dali ograničene rezultate.

Uspešan ishod proširio bi uticaj SAD na Balkanu, gde se Kina i Rusija agresivno takmiče za uticaj, posebno od početka pandemije, ocenjuje američki list.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je na Tviteru da postoje uslovi da se predstavnici Beograda i Prištine sastanu 27. juna u Beloj kući.

On je, kako navodi, dobio uverenja od vlada u Beogradu i Prištini da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Slični članci

Back to top button