Reportaža

Palestinci u Gazi, uprkos teškim uslovima, pomažu napuštenim životinjama

Palestinac Said el-Ar, udruženjem koje je osnovao u gradu Zahra, na okupiranom Pojasu Gaze, nastoji pomoći u pružanju pomoći napuštenim životinjama, ali i potaći druge da im pomognu

GAZA (AA) – MUHAMMED EBU DUN – Palestinac Said el-Ar, udruženjem koje je osnovao u gradu Zahra, na okupiranom Pojasu Gaze, nastoji pomoći u pružanju pomoći napuštenim životinjama, ali i potaći druge da im pomognu.

Ar je još kao dječak volio životinje i uvijek im nastojao pomoći, a 2006. osnovao je Udruženje za zaštitu napuštenih životinja Sellale.

Prema njegovim riječima, u udruženju je aktivno 15 volontera koji dolaze iz različitih područja na Pojasu Gaze.

Svaki od volontera ima drugačiji zadatak, pojašnjava Ar i dodaje kako su aktivni i na društvenim mrežama preko kojih nastoje pomoći krznenim prijateljima.

Lijekove za napuštene pse i mačke nastoje obezbijediti zahvaljujući donatorima iz Palestine i Ministarstvu poljoprivrede u Pojasu Gaze.

Ipak, naglašava Ar, donacije nisu dovoljne i potrebna je dodatna pomoć. Dok su radili na osnivanju udruženja, prisjeća se Ar u razgovoru za Anadolu Agency (AA), susreli su se s nizom barijera, među kojima su geografska i politička podijeljenost na palestinskoj teritoriji.

Aktivnosti su morali obustaviti u ljeto 2007., a udruženje su reaktivirali 2015. Trenutno životinjama pružaju pomoć na području od dva duluma, a primijetili su i povećan broj onih koji se žele uključiti u ovu humanitarnu misiju.

Ar je rekao i kako mnogi pitaju za proces kako mogu usvojiti napuštene životinje i pružiti im dom pun ljubavi. Brigu o krznenim životinjama povjeravaju onima za koje vjeruju da će im je moći pružiti. Osim toga, oni koji se odluče za usvajanje životinja trebaju jednom sedmično poslati fotografije i snimke ljubimaca kako bi se predstavnici udruženja uvjerili da životinje dobijaju dovoljno brige i da su sretni u novom domu.

Ar je dodao kako žele proširiti mrežu volontera, a kako bi mogli pružiti pomoć većem broju životinja. Pozvao je nadležne organe vlasti da im pomognu u misiji pomaganja životinjama.

Slični članci

Back to top button