Novo

Nagrada “Kočićevo pero” Enesu Haliloviću za knjigu Sekvoja

Jednoglasna odluka međunarodnog žirija.

BEOGRAD – Pisac Enes Halilović dobitnik je književne nagrade “Kočićevo pero” za dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, odlučio je danas jednoglasno žiri u sastavu: Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Haliloviću je nagrada pripala za knjigu “Sekvoja” u izdanju Kulturnog centra Novi Sad.

O dobitniku KOČIĆEVOG PERA Eneseu Haliloviću predsjednik žirija Nikola Vukolić kaže da je afirmisan kao prozni, poetski, dramski i esejistički pisac, te da spada u one autore čije svako novo ostvarenje očekujemo sa značajnom dozom radoznalosti, svjesni da će nam ono prirediti iznenađenje, zaokupiti pažnju nekom tajnom, neuobičajnim načinom odabira teme i njene jezičke realizacije.

“Kako prvi čitaočev susret s djelom započinje od naslova, kako naslov predstavlja najčešće metaforički ključ, vrijednost nepoznate zagonetke koja nas može dovesti do jednog od rješenja – SEKVOJA, sugeriše nam pogled upućen prema okruženju čija slika dobiva neke sasvim posebne oblike, ornamente, treperenja i otklon od stvarnosti”, stoji u obrazloženju.

Knjiga pjesama SEKVOJA tematski i problemski je raznovrsna, stilski i jezički uravnotežena, poetički i filosofski utemeljena. Ono što u ovim pjesmama posebno imponuje jeste teza da su riječi svjetlosnog porijekla, te tako njihov smisao nije u tome da znače, već da svijetle.

“SEKVOJA Enesa Halilovića je knjiga koja će privezati čitalački interes i potvrditi talenat umijeća svog autora čineći ga jednim od najzačajnih stvaralaca u našoj savremenoj književnosti. SEKVOJA je knjiga koja je po svemu dostojna Kočićevog pera”, rekao je kraju Nikola Vukolić.

Nagrada KOČIĆEVO PERO biće uručena Haliloviću 16. decembra 2022. godine u 12.00 časova u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

O dobitniku nagrade govoriće Nikola VUKOLIĆ, Miljenko JERGOVIĆ, Mladen VESKOVIĆ i Predrag JAŠOVIĆ.

Slični članci

Back to top button