Novo

Krajnji cilj Bolsonara krčenje amazonskih šuma?

Britanski Gardijan opisuje Žaira Bolsonara kao duboko polarizujuću figuru koja se uzdigla iz političke anonimnosti i preživjela skoro fatalni pokušaj ubistva.

LONDON– A među mnogim ekstremističkim stavovima Bolsonara je i tvrdoglavo i ekstremno poricanje klimatskih promjena, piše Gardijan.

Kako list navodi, on je nedavno odbacio naučni konsenzus o klimatskim scenarijima kao prevaru, a kampanju je vodio uz obećanje da će eksploatisati Amazoniju, koja trenutno obezbjeđuje 20 odsto svjetskog kiseonika i koju naučnici koji se bave klimom smatraju najvrijednijim bogatstvom koje čovečanstvo posjeduje u našoj sve težoj borbi za izbjegavanje klimatskih katastrofa.

Bolsonarov ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Saljes iz takozvane Nove stranke (Partido Novo) prošle je godine dok je bio državni funkcioner za zaštitu životne sredine u Sao Paulu proglašen krivim zbog toga što je izmijenio mapu u korist rudarskih kompanija, navodi Gardijan, insistirajući da je Bolsonarov cilj krčenje šuma.

Prema pisanju Gardijana, to se može postići rezanjem drveća ili, što je efikasnije, jednostavnim spaljivanjem velikih površina koje brazilska poljoprivredna industrija želi da iskoristi, a takođe podrazumijeva raseljavanje domorodačkih plemena koja su vijekovima živjela u tim šumama, odnosno ljudi prema kojima je Bolsonaro više puta izrazio prezir.

Bolsonaro je izgradio uspješnu kampanju na strahu od porasta nasilnog kriminala, gnijevu zbog ponovljenih korupcijskih skandala i efikasnom korišćenju društvenih medija, navodi Gardijan.

Prethodno je 11 godina služio u pješadijskim i padobranskim jedinicama brazilske vojske.

Brazilski predsjednik je široj javnosti poznat i po svojim napadima na žene, crnce, homoseksualce, strance i domorodačke zajednice, za šta je novčano kažnjavan, pa čak i suočen sa optužbama za podsticanje govora mržnje.

Prije tri godine naređeno mu je da isplati odštetu članici kongresa zbog toga što je rekao da nije „vrijedna silovanja”.

Izvor: CDM

Slični članci

Back to top button