Novo

Haradinaj predao Ustavnom sudu zahtev za interpretaciju njegove ostavke

- Haradinaj je izjavio da je danas Ustavnom sudu predao zahtev za interpretaciju njegove ostavke i da li to znači da on može da nastavi da se stara o Vladi, iako je, kako je rekao, na osnovu ranije prakse Pravna kancelarija pri njegovom kabinetu ocenila da može da nastavi da vodi Vladu

PRIŠTINA (AA) – Premijer Kosova u ostavci Ramush Haradinaj zatražio je od Ustavnog suda Kosova da razjasni njegovu poziciju kao premijera u ostavci, nakon što su u petak njegovi koalicioni partneri doveli u pitanje mogućnost da on nastavi da rukovodi vladinim kabinetom.

Haradinaj je na konferenciji za novinare izjavio da je danas Ustavnom sudu predao zahtev za interpretaciju njegove ostavke i da li to znači da on može da nastavi da se stara o Vladi, iako je, kako je rekao, na osnovu ranije prakse Pravna kancelarija pri njegovom kabinetu ocenila da može da nastavi da vodi Vladu.

“Nije da život potpuno staje u ovom vremenskom periodu, ali vidite želju da se mešaju teme. Ja sam podneo ostavku i nakon izbora treba da dobijemo novu Vladu, ali do tada ko snosi odgovornost za vođenje zemlje? Odgovor na to ne daje niko i ja ne smem da ostavim zemlju u haosu dok se ne izabere druga Vlada i zato sam se obratio Usatvnom sudu”, kazao je Haradinaj.

Upitan da li će njegovo obraćanje Ustavnom sudu usporiti odlazak zemlje na izbore, Haradinaj je rekao da je od predsednika, Skupštine i političkih subjekata tražio da preduzmu korake na raspisivanju izbora u redovnom vremenskom periodu, kako se ne bi kasnilo sa izborima.

On je istakao da Ustav Kosova ne precizira šta se dešava nakon što premijer podnese ostavku, tako da svoje obraćanje vidi kao nešto što će koristiti Kosovu i budućim slučnim situacijama.

Ponovio je da je ostavku podneo zato što nije želeo da se na intervjuu kao osumljičeni u Specijalizovanim većima u Hagu pojavi kao premijer, nego kao građanin Kosova.

Također je naglasio da će njegova partija Alijansa za budućnost Kosova ovoga puta na izbore izaći samostalno, ali da je koalicione partnere pozvao sutra na konsultacije.

Slični članci

Back to top button