Globus

Gutereš: Svet na pragu nuklearnog rata

NEW YORK – FoNet – 2.8.2022. – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da svet od nuklearnog rata deli samo jedan pogrešan korak i ocenio da taj rizik postoji prvi put od završetka Hladnog rata.

“Zbog sve izraženijih globalnih tenzija, čovečanstvo od nuklearnog uništenja deli samo jedan nesporazum ili jedna pogrešna procena”, rekao je Gutereš na otvaranju konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja, koja je danas počela u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi BBC.

Sporazum je usaglašen 1968. godine posle kubanske krize, tokom koje je svet bio najbliži izbijanju nuklearnog rata između SAD i Sovjetskog Saveza.

Gutereš je istakao da je svet do sada imao sreće sa izbegavanjem nuklearne katastrofe, ali je upozorio da ona možda neće potrajati, zbog čega je pozvao da se obnove napori kako bi se uništilo svo postojeće atomsko oružje.

“Sreća nije strategija, niti može da bude štit od geopolitičkih tenzija koje ključaju do nuklearnog sukoba”, ukazao je Gutereš.

On je upozorio da su međunarodne tenzije “dostigle novi vrhunac”, a kao primere je naveo invaziju na Ukrajinu, tenzije na Korejskom poluostrvu i proključali Bliski istok.

“Generacije koje dolaze računaju na vašu posvećenost da nas sklonite sa ivice ambisa. Trenutak je da se suočimo sa ovim najvažnijim testom i da zauvek ukonimo pretnju od nuklearnog uništenja”, poručio je Gutereš.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka devet nuklearnih sila raspolagalo je sa oko 60.000 bojevih glava, od čega je velika većina bila u SAD i Sovjetskom Savezu i zahvaljujući Sporazumu taj broj je smanjen na oko 13.000, što je i dalje više nego dovoljno da se uništi planeta.

Slični članci

Back to top button