Globus

Civilne žrtve

BAKU – Četvrtog oktobra 2020. godine oružane snage Jermenije nastavile su sa raketnim gađanjem, usmerenim na civile i civilnu infrastrukturu u gradu Terter, kao i u gradu Horadiz Fizulinskog okruga. Drugi po veličini grad Azerbejdžana, Gendže, podvrgnut je raketnoj paljbi sa teritorije Jermenije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

Kao rezultat smišljenog granatiranja sa jermenske strane, do sada su ubijena 22 mirna žitelja Azerbejdžana, uključujući dva đaka, a 74 je ranjeno, navodi se u saopštenju i dodaje da “napadi Jermenije protiv civila i civilnih objekata grubo krše međunarodno pravo, uključujući međunarodno humanitarno pravo.”

Pozivamo Jermeniju da se pridržava normi i principa međunarodnog prava, uključujući svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, kao i da se pridržava zahteva rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju sa okupiranih teritorija Azerbejdžana. Ponovo izjavljujemo da punu odgovornost za pogoršanje situacije u regionu snosi rukovodstvo Jermenije, poručuje Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

Slični članci

Back to top button