Globus

Rezerve Rusije premašile 500 milijardi dolara

Prema podacima Centralne banke Rusije, zemlja je u dosadašnjem periodu zbog sankcija bilježila pad međunarodnih rezervi, a ovo je prvi put nakon 2014. godine da su one premašile cifru od 500 milijardi dolara

MOSKVA – Međunarodne rezerve Ruske Federacije su, u periodu od 31. maja do sedmog juna, zabilježile porast od 1,5 posto, te dostigle cifru od 502 milijarde dolara, javlja agencija Anadolija. 

Prema podacima Centralne banke Rusije, zemlja je u dosadašnjem periodu zbog sankcija bilježila pad međunarodnih rezervi, a ovo je prvi put nakon 2014. godine da su one premašile cifru od 500 milijardi dolara.

“Rezerve na nivou od 500 milijardi dolara dovoljne su za suzbijane kriznih scenarija. Nastavit ćemo dalje povećavati naše rezerve”, izjavila je ranije guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiullina. 

Međunarodne rezerve Rusije, koje se sastoje od valute, rezervne pozicije u MMF-u, zlata i drugih rezervnih sredstava, 2008. godine iznosile su 598 milijardi dolara, što je najveća cifra u historiji ove zemlje.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button