Globus

Na listi 100 najutjecajnijih žena svijeta nema nijedne s Balkana

Na listu su uvrštene žene koje su svojim djelovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno utjecale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umjetnosti

LONDON (AA) – Britanski “BBC” je objavio listu 100 najutjecajnijih žena svijeta u 2019. godini na kojoj su se našle osobe iz svih dijelova svijeta, ali nijedna iz regiona Balkana.

Na listu su uvrštene žene koje su svojim djelovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno utjecale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umjetnosti.

Na listi BBC-a se, između ostalog, nalazi i tinejdžerska klimatska aktivistica iz Švedske Greta Thunberg koja je nedavno u obraćanju na Samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u New Yorku oštro osudila svjetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Osim mlade Šveđanke na listi 100 najutjecajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizadeh koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama otkako je zemlja počela da se takmiči 1948. godine.

Na listi se također nalaze i aktivistica za prava žena iz Kuvajta Alanoud Alsharekh, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u historiji Velike Britanije Dina Asher-Smith, australijska nogometašica Tayla Harris, njemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistica protiv korupcije Lyubov Sobol i finska novinarka Sara Wesslin.

Slični članci

Back to top button