Globus

Turska već kupila sisteme S-400 i sada razgovara o terminu isporuke

Republika Turska je slobodna i nezavisna država. Turska više nije zemlja kojoj će Amerika ili bilo ko govoriti šta da kupuje, a šta da ne kupuje, poručio je šef turske diplomacije Cavusoglu

ANKARA (AA) – Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da je ta zemlja već kupila ruski odbrambeni sistem S-400 i da se sada govori o roku isporuke, a da američke prijetnje sankcijama tu ne mogu ništa promijeniti.

Šef turske diplomacije Cavusoglu u Ankari je primio kolegu iz Ruande Richarda Sezineru, a nakon sastanka se obratio novinarima i komentirao aktuelne diplomatske teme.

On je kazao da je potvrđen dogovor da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastane s američkim kolegom Donaldom Trumpom na marginama samita lidera zemalja G-20 u japanskom Tokiju.

Cavusoglu je najavio da će Erdogan i Trump razgovarati o nizu bilateralnih i regionalnih tema, uključujući pitanje povlačenja američke vojske iz Sirije i uspostavu sigurnosne zone za civile.

Podsjetivši kako je Turska partner u projektu proizvodnje vojnih aviona F-35, Cavusoglu je kazao da pokušaji Washingtona da odstrane Tursku iz tog projekta nisu u duhu savezništva i međunarodnog prava.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) glasno se protive planu Turske da od Rusije kupi sofisticirane zračne odbrambene sisteme S-400, a Cavusoglu je danas kazao da je američki stav po tom pitanju posve nerazumljiv.

“Republika Turska je slobodna i nezavisna država. Turska više nije zemlja kojoj će Amerika ili bilo ko govoriti šta da kupuje, a šta da ne kupuje. Bez obzira kakve sankcije ili izjave dolazile iz SAD-a, Turska je već kupila sistem S-400 i sada se samo razgovara o terminu isporuke“, kazao je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu također je kazao da je u ovoj fazi nemoguće da Turska odustane od nabavke sistema S-400 koji joj je hitno potreban za zaštitu zračnog prostora.

Slični članci

Back to top button