Sport

U borbi protiv moždanog udara važan zdrav način života

Od velike važnosti, kako za primarnu tako i za sekundarnu prevenciju, je zdrav stil života, kao i redovne ljekarske kontrole i primjena adekvatne terapije, navedeno je na stranici Opće bolnice ”Abdulah Nakaš“ u Sarajevu

SARAJEVO (AA) – I ove godine 9. juna obilježava se Dan borbe protiv akutnog moždanog udara. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na hronična stanja kao što su srčane bolesti ili moždani udar koji su česti uzroci smrti na globalnom nivou.

Moždani udar je čest glavni uzrok smrti u razvijenim zemljama i javlja se iznenada, iako postoje neki predznaci kao što su peckanje ili slabost u rukama i nogama, oduzetost mišića lica ili poremećaj govora.

”Poznato je da je liječenje ove bolesti teško, veoma skupo i što je najvažnije, krajnje neizvjesno. Zbog toga je za ovu bolest prevencija najbolji lijek“, navedeno je ranije na web stranici Opće bolnice ”Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Prevencija se dijeli na primarnu (sprečavanje da do udara ne dođe), i sekundarnu, kada se treba usmjeriti na sprečavanje sljedećeg moždanog udara.

Primarna prevencija je borba protiv faktora rizika za nastanak moždanog udara, od kojih su životno doba (sa godinama raste i povećava se rizik), pol (muškarci češće obolijevaju dok je smrtnost kod žena veća), rasa (pripadnici crne rase imaju veću učestalost od bijele rase) i genetski faktori.

Najčešći faktori rizika na koje možemo uticati su povišen krvni pritisak, šećerna bolest i skriveni šećer (intolerancija na glukozu), povećanje holesterola i triglicerida, bolesti srca i krvnih sudova, konzumiranje duhana i alkohola, upotreba oralnih kontraceptiva, debljina i fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana i stres.

Sekundarna prevencija se sastoji od što ranije i što hitnije primjene odgovarajućih lijekova, eventualne operacije sužene karotidne arterije i kontrole faktora rizika.

“Od velike važnosti, kako za primarnu tako i za sekundarnu prevenciju je zdrav stil života, kao i redovne ljekarske kontrole i primjena adekvatne terapije“, upozoravaju ljekari.

Slični članci

Back to top button