Zdravlje

Ako ne želite da se trujete arsenom obavezno kuvajte pirinač i bacite prvu vodu

Istraživanje je utvrdilo povezanost između unosa pirinča i smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti.

Pirinač je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu. Osim svoje hranjivosti, pirinač poseduje veoma visok nivo arsena u odnosu na druge namirnice apsorbujući oko 10 puta više toksičnog neorganskog arsena od drugih useva.

Ova osobina pirinča na najviše do toga kako se uzgaja – u potopljenim poljima koja mu omogućavaju lakšu apsorbciju tog karcinogenog jedinjenja iz zemljišta. Ljudima je toksičnost arsena poznata još od davnina, ali je opasnost njegovog unosa kroz pirinač tek odnedavno dospela u žižu interesovanja.

Jedna studija prošle godine testirala je 55 različitih tipova pirinča koji se prodaju u Velikoj Britaniji i utvrdila da više od polovine ima više nivoe arsena od onih koje su dozvoljene za bebe i decu do pet godina uzrasta.

Istraživanje je utvrdilo povezanost između unosa pirinča i smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti.

„Postoji velika zabrinutost zbog unošenja arsena kroz pirinač“, kaže stručnjak za zemljište Manoj Menon sa Univerziteta u Šefildu.

Kako odstraniti arsen, a zadržati hranjive sastojke

Srećom, proteklih nekoliko godina došlo se do nekoliko načina kako smanjiti nivo neorganskog arsena u pirinču, bilo kroz pranje ili kuvanje.

Međutim, mnogi od ovih metoda mogu da naškode i osim arsena izbace i korisne materije iz pirinča.
U novoj studiji, Menon i njegov tim istražili su različite metode da vide koji je najbolji način u smanjivanju arsena, a istovremeno čuvajući hranjive materije.

Najbolji način jeste da u šerpu ili posudu u kojoj spremate pirinač stavite vode u odnosu na pirinač 4 na prema 1. Kada voda prokuva, stavite pirinač i kuvajte ga pet minuta.

Onda prospite vodu (u kojoj se nalazi veliki deo arsena), ulijte novu u promeru 2 na prema 1 i ostavite da se sprema na slaboj ili umerenoj vatri dok se voda ne apsorbuje.

Na taj način u vodi koju ste prosuli izvuče se oko 54 odsto arsena iz braon pirinča i čak 73 odsto iz belog.

Slični članci

Back to top button