Politika

Maksimovićeva: Političke partije se razlikuju samo po imenu i lideru

Politikolog Andrijana Maksimović ocenila je danas da je specifičnost političkog sistema u Srbiji to što su partije postale prisilne, a ne dobrovoljne organizacije, kakve u osnovi treba da budu.

NOVI PAZAR–Andrijana Maksimović je radiju Sto plus rekla da ovakav tipizovani način ponašanja naročito dolazi do izražaja u politički fragmentiranim lokalnim sredinama poput Sandžaka.

“Ono što je zajedničko članovima partija, ali i onima koji se obrazuju da to budu, je to što organizacija kojoj pripadaju za njih predstavlja dokaz postojanja i osnov identitetnosti. Čak konstantno teže da uguše ono što ih čini takvima kakvi jesu i da budu kao i ostali u stranci“, rekla je Maksimovićeva, koja živi i radi u Novom Pazaru.

Ona smatra da se ovdašnje političke partije razlikuju samo po imenu i lideru, a da im je odnos prema članstvu maltene isti.

“Kult lidera se održava konstantnim odricanjem članova partije od sebe i održavaće se sve dok pojedinci to budu tako radili. Ovakvo određenje partija prihvatila je većina i gotovo i da nemamo pojedince koji se u skladu sa svojim idejama ponašaju ili opredeljuju“, tvrdi Maksimovićeva.

Ona dodaje da je takvo ponašanje dovelo do toga da umesto da izbor partije bude deo prava pojedinca u Srbiji, one zapravo biraju pojedince i isključuju ih ukoliko načine neki propust.

“Dakle, ponašanje aktera i izgled naših partija je proizvod nas samih, onoga sto u sebi nosimo i načina na koji se odnosimo prema onome sto u sebi nosimo“, ocenila je Maksimovićeva.

Slični članci

Back to top button